Potřebujete s něčím poradit ? Poraďte se s našími odobrníky.
Ve výrobcích, které nabízíme, jsou nejčastěji používány tzv. alkoholické cukry
Alkoholické cukry, nazývané také polyoly, navzdory svému názvu neobsahují žádný etanol. Vyskytují se přirozeně v některých druzích ovoce a zeleniny.Polyoly se svou chutí podobají cukru.
Jejich výhodou je nižší energetická hodnota a nízký glykemický index. V některých případech dokonce hladinu cukru po jídle neovlivňují vůbec.
Mezi další benefity můžeme počítat preventivní působení proti zubnímu kazu, protože potlačují růst kariogenních bakterií v ústech. Tento efekt má zejména xylitol, erythritol a sorbitol.
Neméně významnou vlastností je jejich prebiotický vliv, protože vyživují probiotickou střevní mikroflóru stejně jako vláknina ve stravě.
Negativem tak zůstává jejich působení na gastrointestinální trakt. U citlivých jedinců můžou způsobit nadýmání a průjmy, zvláště při vyšších dávkách. Nicméně, pokud se budete držet rozumného příjmu, je to v pohodě. Citlivost je individuální, ale pokud chcete nějaké hodnoty, tak bych nepřekračovala 50g xylitolu/den, u maltitolu bych se držela raději ještě trochu níž – ale jak je psáno výše, každý to máme trochu jinak.
Mezi nejvýznamnější zástupce alkoholických cukrů patří Xylitol, Erythritol, Sorbitol, Maltitol, Mannitol, Laktitol.Pokud si o nich chcete přečíst víc, mrkněte na další články.
Jako další sladidlo, které používáme, je extrakt kořene čekanky. Je to novinka na trhu sladidel, prodává se pod názvem Čekankový sirup, což tedy může být trochu matoucí pro ty, co znají javorový, agáve a další sirupy a vědí, že jsou pro některé z nás problematické z důvodu vysokého obsahu zpracované fruktózy. Čekankový sirup mezi tyto sirupy nepatří. Je vyrobený z kořene čekanky. Vyniká mimořádně vysokým obsahem prospěšné vlákniny (71%) a velmi nízkým glykemickým indexem. Vysoký obsah vlákniny je super, jen musíte opatrně vyzkoušet, kolik toho zvládnou zrovna vaše střeva. Pokud nejsou na hodně vlákniny zvyklá, můžete zpočátku na vyšší konzumaci reagovat nadýmáním.
Používáme i Stévii. Stévie sladká (Steviarebaudiana, nazývána také stévie cukrová) je bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlina.
Je téměř nekalorická, nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je samozřejmě jako všechna zde uvedená sladidla vhodná i pro diabetiky.